UAP! 15 SADAKO VOL VIURE

Sabies que hi ha una antiga llegenda japonesa, “Senbazuru”, que diu que a qualsevol persona que faci 1.000 grues de paper li serà concedit un desig?

Les mil grues d’origami (papiroflexia en japonès) es van convertir en un símbol de la pau a causa de la història de Sadako Sasaki (1943-1955), una nena japonesa que va desitjar curar-se de la seva malaltia produïda per la radiació de la bomba atòmica que va caure damunt Hiroshima. Després del consell de la seva amiga Chizuko, i mentre estava a l’hospital, va decidir que faria 1.000 grues de paper. Va pensar que el seu desig no seria només per a curar-se, sinó també per a que tot el món pogués viure en pau, sense guerres. Sadako no va poder superar la malaltia i tampoc va acabar de fer totes les grues (va haver de parar quan portava 644). Però, Chizuko i molts altres amics van arribar a fer les 1.000 grues, que d’aquesta manera, es van convertir en un símbol de la pau a tot el món.

Tradicionalment, regalar grues de paper s’ha associat amb el fet de voler desitjar salut, benestar, felicitat i prosperitat. Se’n regalen, entre d’altres moments, quan neix un nadó, quan una parella es casa, quan algú està malalt… o bé es poden regalar a algú que estimes o que és important per a tu.

Karl Bruckner: Sadako vol viure

Sadako Sasaki va néixer el 7 de gener de 1943. En el moment de l'explosió es trobava a un quilòmetre de casa seva, a un quilòmetre i mig, aproximadament, de l'anomenada “zona zero”.

Al començament semblava que l'explosió no l'havia afectat, pero nou anys després se li va desenvolupar una leucèmia, provocada per la contaminació nuclear.

Quan estava a sisè, mesurava 1,35 m i pesava 27 kg, o sigui, estava una mica prima, però era forta, atlètica i tenia molta energia. Podia córrer cinquanta metres en set segons i mai va perdre una carrera. El seu somni era convertir-se en mestra d'educació física.

Però un dia, mentre participava en una competició, es va començar a sentir malament i va caure a terra. Posteriorment va ser hospitalitzada i li van diagnosticar leucèmia.

Chizuko Hamamoto, la seva millor amiga, va anar a visitar-la a l'hospital i li va recordar la tradició, segons la qual, qui aconseguia fer mil grues de paper li serien concedits els seus desitjos. Li va fer una amb paper daurat i li va dir "Aquí tens la teva primera grua".

Sadako es va dedicar a aquesta tasca amb entusiasme amb l'esperança de tornar a córrer. Després va pensar que no era just demanar només la seva curació i va demanar que l'esforç que estava fent servís perquè arrivés la pau a tot el món.

Lamentablement va morir el 25 d'octubre de 1955, quan portava fetes 644. Els seus companys de l'esc0ola i amics van completar les mil demanant el desig de la pau en tot el món. Actualment hi ha un monument a Sadako en el Parc de la Pau, a Hiroshima. Cada any persones de tot el món fan grues de paper i les hi envien.